Lattekollen

Tuesday, May 01, 2007

Giotto'n i IKEA kassen

Var bjuden på knytkalas fest under Valborg hos några bekanta och jag bidrog självklart med kaffet (och mjölken).

Vill bara nu intyga att det går utmärkt att ta med sig espressomaskin på 25 kg, kaffekvarn, tamper, tamperställning, knock-box sumplåda, kanna, termometer, koppar och självklart bönor. Giotton passade perfekt i en IKEA kasse, tillbehören fick alla plats i en storköpskasse. Bönorna var Haugaards Mellqvist blandning, men jag fick aldrig riktigt till creaman och jag är inte helt övertygad om den syrliga smaken. Kan också intyga att barnen mycket väl kan dricka oskummad Arla lattemjölk, den vanliga mjölken hade tagit slut.

Läste lite i min kaffebok av Rasmus Kjaer och Jens Henrik Thomsen att den troliga anledningen att Italienarna dricker espresson med socker är för att kompensera ut den beska robusta bönan. Med 100% arabica ska du inte behöva det enligt författarna. Jag är ingen espresso specialist, men jag ska utforska sanningshalten i det påståendet.
Vad tycker ni, mina läsare????

5 Comments:

  • Jag tycker att du kämpat på bra med att konka runt på en egen espresso maskin, kanske skulle tagit homedelivery med ikea kostar bara 500:)
    hade gärna smakat på din latte.

    By Anonymous Anonymous, at 9:37 AM  

  • Jag satt faktiskt själv idag och bläddrade i "Kaffeboken" och satt och funderade på just detta.
    Kan inte helt hålla med om att robusta inte är "kaffe", de italienska blandningarna med robusta har från att kanske varit någon typ av "nödkaffe" som med tiden blivit något annat med en stolt tradition. Syditaliensk espresso skall helt enkelt smaka så.
    Idag är det lite "trend" med lite sötare kaffen jag tänker då på alla "tävlingskaffen" som man läser om som har mycket söta smaker i sig.

    By Anonymous Anonymous, at 3:12 PM  

  • Vilket sammanträffande lupoo. Kan tycka att författarna har lite fundamentalismvarning här. Jag tror också på teorin att det nu är syditalienarnas stolta tradition och det är så det ska smaka där nere.

    Man skulle med författarnas resonemang lika gärna kunna hävda att mjölken bara är till för att dämpa dåligt kaffe, eller för stark kaffesmak.

    Vad tycker du själv om tävlingskaffen? Gillar du de söta syrliga smakerna? Karamellkaffe kallar jag det.

    By Blogger Lattemannen, at 12:13 AM  

  • Sammanträffade ja visst!

    Tror idag inte så hårt på fundamentalism utalanden (förutom mina egna ;) ), har börjat fatta att allt är inte "rätt eller fel" utan någonstans mittemallan.

    Har bara provat DC:s (The Lounge Falkenberg) tävlingskaffe som nog är det mest spännande och mest balanserade kaffe som jag smakat. Men jag tror att jag inte skulle vilja ha det som ett ständigt vardagskaffe då det skulle bli lite för mycket av de söta.

    By Anonymous Anonymous, at 2:24 PM  

  • Det påståendet har de alldeles rätt i. Syditalienare köper så billigt kaffe de kan (vilket i 99,9% av fallen innebär billig robusta från Vietnam eller västafrika) och traditionen har helt enkelt blivit sådan att man har mjölk i espresson. Skitiga maskiner har ju heller inte hjälpt till. Kaffet kräver helt enkelt socker. Söta kaffen är betydligt dyrare att köpa och kräver en helt annan hantering. Så det är bara gratulera våra italienska rostare som har lyckats lura i en hel espressodrickande värld att bittert är gott. Det tjänar de väldigt mycket pengar på.

    By Anonymous Anonymous, at 1:45 PM  

Post a Comment

<< Home