T&Kaffehus1 - min första kärlek (...till ett kaffehak)
Dags att recensera mitt gamla stamställe i Malmö. I just detta inlägg är jag faktiskt partiskt. Svårt att inte bli för någon som lärt en så mycket och dessutom sålt på mig min dyrgrip till espressomaskin, ECM Giotton. Under min dryga ettåriga vistelse i Malmö gick jag en dag förbi detta lilla ställe som verkade sälja lite bönor och maskiner. Butiken/caféet såg inte mycket ut för världen. I dessa dagar ska det ju vara moderna koncept i trendiga miljöer. In klev jag och bakom disken stod Mattias, en relativt ny barista med en stor kunskapstörst och med lika stor vilja att dela med sig av kunskapen. Vi kom att utveckla en bekantskap. Varje lunch då jag köpte min Latte Macchiato så svarade han också tålmodig på mina detaljfrågor om allt mellan himmel och jord i kaffeskapandets konst. Många frågor blev det, sen må jag vara en trög elev....
Precis när jag lämnade stan flyttade han butiken 20 meter längre upp på gatan (Fersensväg), med större ytor och framför allt med en ny LaMarzocco som jag aldrig hann provsmaka på. Mina omdömen nedan gäller således på den gamla Queens maskinen (om jag minns rätt) och den gamla lokalen som han hade för lite drygt ett halvår tillbaka.
Alltid riktigt bra microskum och bra temperatur. Trots att vi gick igenom flertalet bönor, fick alltid espressodelen av macchiaton mer än godkänt i betyg, vilket inte min Stockholmsfavorit Mellqvist fick senast. På toppen av detta så kostade latten alltid bara 23 kronor !!! Ett kap. Eller minns jag fel, någon bättre vetande kan väl korrigera i så fall. Inte kostade den mer i alla fall. Det gamla stället var inte något konventionellt café där en massa folk satt och mös och fikade. Här köper man bönor, te, maskiner och tillbehör, men man kan också som bekant bli serverad första klassens kaffe allt på en yta av 20 kvm. Enda minuset var väl Mattias latte art, där har jag mött hans övermän. Visst kunde han ganska ofta, men lägsta nivån kunde höjas. Inget jag brydde mig om för att latten smakade alltid lika bra. Sen vinglade jag tillbaka till jobbet på min cykel med latten i ena handen.
Mattias är också initiativtagare till Home Barista Championship som gick av stapeln i december. Förhoppningsvis växer tävlingen och blir en nationell angelägenhet.
Besök T&Kaffehus1 när du är i Malmö. Det är en order !
2 Comments:
Att göra latteart i en latte macchiato är mer eller mindre omöjligt om den görs korrekt. Ska det kallas för "latte macchiato" så häller man i kaffet efter mjölken och således går det inte att göra rosettas m.m. Vad man kan göra är att "rita" i skummet med en sticka för att skapa mönster.
En riktig latte däremot häller man i mjölken sist och kan då göra latteart.
Det är även viktigt att det är korrekt mängd espresso i latten. Skulle man göra en "stor" latte av en enkel espresso så försvinner creman i all mjölk och då går det inte heller att göra någon latteart som är värd att nämnas.
Mattias, som du skriver om var jag och besökte för någon månad sedan och fick då två hjärtan i samma cappuccino och min flickvän fick en perfekt rosetta i sin! Hur det är med latten vet jag dock inte då vi själva gillar kaffe mer än mjölk och inte dricker denna välling-dryck...
By Anonymous, at 10:32 AM
Bästa Pontus,
Det är inte omöjligt att göra art i en latte macchiato. Byt kaffeställe så får du se. Jag kan nämna ett 10-tal ställen som kan den konsten. Tom jag själv kan i mellanåt lyckas göra godkänd latte art med en enkel espresso och massor utav mjölk.
Sen tackar jag för lektionen i skillnaden på hur en 'latte macchiato' ska göras och en vanlig 'latte'. Du verkar vara en ny besökare på bloggen för annars hade du sett att vi avhandlat det ämne för länge sedan.
Kul att du besökt Mattias, visste att du inte skulle bli besviken. Han kan visa dig mönster på en 'stor' latte gjord på en enkel espresso. Hälsa från mig.
Din gliring angående välling-dryck ser jag bara som en gammaldags matchokultur som sakta men säkert håller på att dö ut...
Länge leve latten!!!
By Lattemannen, at 11:22 PM
Post a Comment
<< Home